Societatea noastra realizeaza Denisipari la foraje tubate cu coloana de plastic sau tubate cu coloana metalica, adancime maxima de 350 m.
Denisiparea este procedeul prin care se elimina dopul de nisip format in foraj de-a lungul timpului. Acest lucru este posibil cu instaltia de aer-lift.
Denisiparea are rolul de a forma în jurul filtrului un filtru natural, format din granule de nisip mai mari din strat prin eliminarea nisipului foarte fin.
Dupa denisipare se obtine: – marirea permeabilitatii
– evitarea nisiparii forajului de puntile formate
oprind trecerea elementelor fine.
– marirea razei efective a forajului si implicit
a debitului acestuia.
– micsorarea pierderilor de sarcina in zona
activa a filtrului.
Pomparile pentru denisipare se fac tinand cont de granulometria stratelor acvifere. In cazul stratelor acvifere cu nisipuri grosiere si pietrisuri, pomparile pentru denisipare se pot realiza cu denivelarea cea mai mare. Este recomandat ca denivelarea maxima sa nu depaseasca 1/3 din grosimea stratului acvifer. In cazul in care stratele acvifere sunt formate din nisipuri foarte fine, este indicat ca debitul de pompare sa fie foarte redus, dar sa nu depaseasca 1/3 din coloana de apa din foraj.
La denisipare se folosesc urmatoarele procedee:
-denisiparea prin pompari alternative: forajul se da în producţie prin pompare, astfel se produc din timp în timp opriri bruste ale pompei mamuth. Prin aceasta metoda se creaza variatii de presiune care duc la denisiparea forajului.
-pompare cu pompa mamuth pe tronsoane: pentru acest procedeu este nevoie de o piesa speciala asezata la sorbul pompei mamuth.
-pomparea cu gura forajului deschisa (libera): pompa mamuth este de tipul cu teava de aer concentrica.
-pomparea cu gura forajului etansata.
-denisiparea cu balbotaj in dreptul stratului.
-pomparea simpla cu pompa mamuth.
Nisiparea este favorizata atunci cand debitul cu care se exploateaza forajul este mult mai mare decât debitul propiuzis al forajului, marimea margaritarului introdus sau marimea fantelor nu a fost just aleasa, fiind prea mare. În acesta situatie nisipul din strat nu este retinut si patrunde in foraj pe care il obtureaza in timp.
Chiar daca dimensionarea pietrisului si a fantelor este corect aleasa, din cauza unei exploatari nerationale cu debit foarte mare, viteza de antrenare a apei in foraj devine prea mare, acest lucru duce la antrenarea particolelor de nisip introducandu-le in interiorul forajului.
In acest caz in foraj apar viituri de nisip, apare inclusiv fenomenul de colmatare a stratului ce înconjoara filtrul de jur imprejur.