denisipare

Denisipari

Societatea noastra realizeaza Denisipari la foraje tubate cu coloana de plastic sau  tubate cu coloana metalica,  adancime maxima de 350 m.

Cere  OFERTA

Denisiparea este procedeul prin care se elimina dopul de nisip  format in foraj de-a lungul timpului.  Acest lucru este posibil cu instaltia de  aer-lift.

Denisiparea are rolul de a forma în jurul filtrului un filtru natural,  format din granule de nisip mai mari din strat prin eliminarea nisipului foarte fin.

Dupa denisipare se obtine: – marirea permeabilitatii

– evitarea nisiparii forajului de puntile formate

oprind trecerea elementelor fine.

– marirea razei efective a forajului si implicit

a debitului acestuia.

– micsorarea pierderilor de sarcina  in zona

activa  a filtrului.

Pomparile pentru denisipare se fac tinand cont de granulometria stratelor acvifere.  In cazul stratelor acvifere cu nisipuri grosiere si pietrisuri, pomparile pentru denisipare se pot realiza cu denivelarea cea mai mare.  Este recomandat ca denivelarea maxima sa nu depaseasca  1/3 din grosimea stratului acvifer.  In cazul in care stratele acvifere sunt formate din nisipuri foarte fine, este indicat ca debitul de pompare sa  fie foarte redus, dar sa nu  depaseasca 1/3 din  coloana de apa din foraj.

La denisipare se folosesc urmatoarele procedee:

-denisiparea prin pompari alternative: forajul se da în producţie prin pompare, astfel se produc din timp în timp  opriri  bruste ale pompei mamuth. Prin aceasta metoda  se creaza variatii  de presiune care duc la denisiparea forajului.

-pompare cu pompa mamuth pe tronsoane:  pentru acest procedeu este nevoie de o piesa  speciala  asezata la sorbul pompei mamuth.

-pomparea cu gura forajului deschisa (libera):  pompa mamuth este de tipul cu teava de aer concentrica.

-pomparea cu gura forajului etansata.

-denisiparea cu balbotaj in dreptul stratului.

-pomparea simpla cu pompa mamuth.

Nisiparea este favorizata  atunci cand debitul cu care se exploateaza  forajul este mult mai mare decât debitul propiuzis al forajului, marimea margaritarului introdus sau marimea fantelor nu a fost just aleasa, fiind prea mare. În acesta  situatie nisipul din strat nu este retinut si patrunde in foraj pe care il obtureaza  in timp.
Chiar daca  dimensionarea pietrisului si a fantelor este corect aleasa, din cauza unei exploatari nerationale cu debit foarte mare, viteza de antrenare a apei in foraj devine prea mare, acest lucru duce la antrenarea particolelor de nisip  introducandu-le in interiorul forajului.
In acest caz in foraj apar viituri de nisip, apare inclusiv fenomenul  de colmatare a stratului ce înconjoara   filtrul de jur imprejur.

Executie gauri de foraj pentru extragerea apei din subteran