Foraje Apa

Executam foraje de apa pana  la 300 m adancime, diametrul maxim sapat  poate fi de  600 mm.

Cerere  OFERTA

Descrierea forajului de apa

Forajul este o gaura  verticala  avand  dimensiuni diferite, poate fi executat prin diverse metode:  functie de tipul  instalatiei de foraj,   functie de terenul unde se va executa forajul.

Astfel avem:  foraj in sistem uscat,  foraj in sistem hidraulic

Vom face o descriere rapida a celor doua modalitati de foraj.

1. Foraj in sistem uscat

La acest tip de foraj detritusu este evacuat la suprafata dupa sfaramarea cu anumite scule, odata  evacuat detritusul, mentinerea peretilor forjului se va face cu ajutorul  coloanelor de protectie sau mai sunt numite coloane de lucru.  Coloana de protectie este introdusa in acelasi timp ce se foreaza, astfel ca pe interiorul coloanei de protectie se foareaza  eliminanduse detritusul si se avanseaza prin apasarea coloanei de protectie.

Cu acest sistem  de foraj nu se pot executa foraje adanci, este folosit in mare parte la forarea fantanilor si a forajelor de adancime mica.

2. Forajul in sistem hidraulic

In cazul sistemului  hidraulic se foloseste ca fluid pentru evacuarea detritusului noroiul de foraj.  Astfel avem sistem hidraulic cu circulatie  directa si sistem hidraulic cu circulatie inversa.

In sinstemul hidraulic cu circulatie directa se introduce noroiul de foraj prin interiorul prajinilor de foraj, acesta ajunge in capul  sapei de foraj. Rolul noroiului de foraj este acela de a curata sapa si de a asigura eliminarea materialului dezagregat. Pentru a avea o evacuare buna  in cazul sistemului hidraulic cu circulatie directa este necesar, ca pompa de noroi sa creeze debit si presiune intrucat sa poata antrena materialul  macinat pana la suprafata. Viteza minimz a noroiului de foraj trebuie să fie de minim 0,5 m/s.

Cu cat diametrul forajului este mai mare cu atât mai mult trebuie ca pompa de noroi sa pompeze un debit si mai mare. Adancimea forajului influenteaza deasemenea, cu cat adancimea forajului creste, pompa trebuie sa pompeze noroiul bentonitic cu o presiune mult mai mare decat presiunea din foraj.

Sistemul hidraulic cu circulatie inversa foloseste noroiul bentonitic ca si fluid pentru evacuarea detritusului, dar acest lucru se face diferit ca la circulatia directa. Noroiul bentonitic este evacuat prin interiorul prajinilor de foraj de jos in sus, altfel spus noroiul bentonitic merge din batal direct in gaura de foraj, din gaura de foraj este scos prin interior cu ajutorul aerului.

Pe un circuit separat se introduce aer la o anumita  adancime in coloana de foraj. Acest punct se numeste punct de injectie. Intregul sistem se numeste aer-lift. Pentru ca acest sistem sa functioneze este nevoie  să existe un raport intre adancimea  de imersie a injectiei aerului  sub lichid si inaltimea de refulare de minim un metru. La acest  sistem de foraj  este vantajul ca  se pot executa gauri de foraj cu diametre foarte mari, intrucat evacuarea detritusului nu depinde de diametrul forajului ci de sectiunea interioara a prajini de foraj.

Executie gauri de foraj pentru extragerea apei din subteran